Vidéki családi ház

Azontúl, hogy elegancia és szépérzék sugárzik e ház minden szegletéből, melegséget és otthonosságot áraszt. Titkon – de inkább kevésbé titkoltan – sokan vágyunk ilyen hatás elérésére, amikor otthonunk berendezését tervezzük.

A házaspár összhangja a berendezési tárgyak és a kiegészítők megfelelő kiválasztásában rendkívül fontos szerepet játszott. A férj műgyűjtő: szebbnél szebb darabokra tett szert az évek alatt, legyen szó a biedermeier ülőgarnitúráról, az empire trümóról, a Herendi porcelánokról vagy az art deco ékszertartó-dobozkáról. A feleség gondoskodik a drapériák, terítők, virágkompozíciók nélkülözhetetlen meglétéről.

Ki gondolná, hogy ez az enteriőr legalább nyolc éve készült, és kisebb változtatásokat leszámítva, azóta is ugyanazt a hatást kelti a belépőkben: elragadtatást. Nincs szükség az épp aktuális divatirányzathoz való igazodásra, mert önmagában is mértéktartó és iránymutató.

Az egyszeri beruházás tehát megtérülő, hisz nem kell évente, kétévente a festék, a tapéta, a kárpitok színének, mintájának az aktuális trendhez való igazításán gondolkodni. Őszintén és minden bántó célzat nélkül: nekünk, magyaroknak ez utóbbi nem is igazán megy. Talán szeretnénk, de kulturálisan nem ezt örököltük.

Nem minden arany, ami fénylik. És itt sem minden az, aminek látszik. Valóban csodálatos lenne elmondani, hogy a kis arany ollószék eredeti XIV. Lajos korabeli, azonban egyes kiegészítők tekintetében – átmenetileg vagy véglegesen – érdemes és kell is kompromisszumos megoldást hozni. A hatás és a látvány érdekében, és mindaddig, amíg a túlzás érzetét nem kelti, egy-két ilyen replika elfogadható. Különösen akkor, ha az eredeti biedermeier és empire bútorok közé vegyül.

Tény az is, hogy a századfordulón (értsd: XIX–XX. század fordulója), illetve korábban televízió hiányában nem volt szükség tv-szekrényre sem. Az igényesen berendezett új otthonunk összhangját azonban nem törheti meg egy egyszerű, lapokból összeállított állvány, amelyre a tv-t, DVD-lejátszót, a beltéri egységet és a rengeteg DVD-t, CD-t szeretnénk elhelyezni.

A probléma megoldását jelen esetben is az jelentette, hogy a Bolyáki Antikvitás (www.bolyakiantikvitas.hu) készített egy, a modern kor igényeihez igazodó, de a nagyszülőktől örökölt, eredeti biedermeier tálalóhoz is illő tv-szekrénykét. Mellesleg a tálaló felújítását is ők végezték.

Állatbarátok megnyugtatása végett pedig elárulom, hogy Mirci, a szobacica, állandó szereplője a család mindennapi életének, olyannyira, hogy házimacskaléte ellenére többet van bent, mint kint.